Marie Therese van der Kamp

http://www.kunstcontext.com/index1.htm

 

HET CREATIEVE PROCES

 

Het creatieve proces: voorbereiden ( = problemfinding)

FASE1: Brainstormen over onderwerp = associëren, divergent denken, actief zoeken & analyseren wat je probleemstelling is. Kwantiteit is belangrijk, overleg eventueel samen met anderen en bestudeer bijvoorbeeld ook de manier van brainstormen van een ander. Stel je oordeel uit. In tijdschriften & kranten & tv, in boeken (info over kunstenaars) en eigenlijk overal informatie en inspiratie opdoen: ook in je eigen omgeving veel ideeën noteren/tekenen (ook tussentijds dus niet alleen in de lessen )

 

Het creatieve proces: je eigen maken van het probleem + uitbroeden ( = problemfinding )

FASE 2: Alle mogelijke ontwerpideeën vastleggen (op allerlei manieren, kies de wijze die het beste bij jou past): schrijven, tekenen, collages maken enz. enz. Op inspiratie moet je niet wachten, maar je moet die actief gaan opzoeken, je ervoor openstellen door bezig te blijven met beelden/ met je onderwerp (dat kan op allerlei verschillende manieren). In deze fase van het proces moet je gemotiveerd zijn en hard werken. Dit is een heel belangrijke fase in het creatieve proces.

 

Het creatieve proces: inzicht – het beeldende werkproces (= afwisselend problemfinding en problemsolving )

FASE 3: Van de ontwerpideeën, kies je de beste ideeën die je verder gaat onderzoeken. Daarvoor ga je snelle schetsen maken (voor de vorm) je gaat proeven doen voor materiaal/constructie/ techniek en kleur (niet arbeidsintensief maar snelle proeven)

Je blijft kijken naar wat er uit je handen komt

Je blijft denken over de beste manier om het idee te visualiseren – noteren

Je blijft zoeken naar nieuwe ideeën of invalshoeken die je op zou kunnen nemen in je ontwerp.

 

Het creatieve proces: verificatie en elaboratie (= problemsolving )

FASE 4: Dan stel je vast wat het beste ontwerp is: aan welke eisen moest het ontwerp voldoen (bij een toegepaste opdracht); je bepaalt of jij vindt dat dit ook echt het beste ontwerp is (op basis van welke argumenten vind je dat ?) dat je kunt maken of dat er toch nog verbeteringen in moeten komen. Het beste ontwerp ga je verder uitwerken. Dit kost veel tijd, zorg dat je nu een goede planning maakt waarin je tegenvallers opneemt. Neem extra tijd om alles goed af te werken en om het goed te presenteren